linky.sk

linky.sk – Kontrola vozidla pred jazdou

Aj keď dnes už svet elektroniky zabezpečuje rôzne kontroly vo vozidle, z času na čas sa povenujte svojmu tátošovi aj osobne. Je to dôležité predovšetkým pre vašu bezpečnosť a bezpečnosť druhých. Aj keď nemáte svoje vozidlo, ale využívate prenájom áut, základnú kontrolu vozidla by ste mali ovládať. 

Začnite od karosérie. Možno objavíte nejaké nebadané poškodenie, ktoré ste si predtým nevšimli. Stalo sa už , že pri jazde niekomu odpadol nárazník, pretože nevedel, že visí na vlásku. Prezrite stav laku, plechov, svetiel, čelného skla, nárazníkov a diskov. Vyskúšajte ako držia lišty, značka, spojler a pod. Zároveň skontrolujte uzavretie kapoty a všetkých dverí.

Potom sa zamerajte na pneumatiky.  Odmerajte tlak v pneumatike, skontrolujte hĺbku dezénu a prípadné poškodenia alebo opotrebovanosť.  Pozrite sa aj a stav rezervnej pneumatiky, keby náhodou ste ju niekedy potrebovali.

Okrem pravidelnej kontroly hladiny kvapalín, je dôležité  skontrolovať aj to, či sú všetky kvapaliny, tam, kde majú byť a náhodou nevytekajú. Palivo, olej, chladiaca kvapalina a brzdová kvapalina, nesmie vytekať žiadna. Pri kontrole nazriete aj pod spodok auta, či nezanecháva podozrivú stopu.

Všetky svetlá by mali svietiť rovnakou intenzitou a bez prerušovania, je to dôležité z hľadiska bezpečnosti premávky pre všetkých vodičov. Vyskúšajte ich svietivosť v každom režime – diaľkové svetlá, stretávacie svetlá, výstražné svetlá. Nezabudnite ani na smerovky. A spokojne môžete skontrolovať aj vnútorné osvetlenie vo vozidle.

Stierače by takisto mali fungovať plynule a s ľahkosťou, dosadať kolmo tak, aby dôkladne zmyli všetky nečistoty.  Časom a opotrebovaním sa môže strácať  pružnosť pohyblivých spojov stierača. Výsledkom je len kĺzanie sa po skle a tvorenie šmúh, ktoré zabraňujú v dobrom výhľade.

Povinná výbava autolekárničky a aktuálna expiračná doba by mala byť samozrejmosťou aj keď máte auto z autopožičovne. Pokiaľ ste ju dlho nevytiahli, to je len skvelá správa, ale práve preto sa pozriete na jej dátum a obsah.

Napokon sa zamerajte na zvuky vozidla. Aj stojaceho aj jazdiaceho. Každý neprirodzený zvuk si vyžaduje zvýšenú pozornosť.  Zvuk výfukového potrubia, zvuky pri brzdení, zvuk motora, zvuky pri prehadzovaní a podobne.  Žiadne klopanie, búchanie, bublanie či syčanie neignorujte, ale zverte hneď do rúk odborníkov. V prípade, že máte vozidlo vypožičané z autopožičovne, požičovňu automobilov musíte hneď informovať.